descopera muntenegru

Descopera Muntenegru – Top locuri de vizitat in 2024

Muntenegru, mica țară din Balcani, independentă din 2006, devine rapid o destinație turistică populară. Plajele superbe, munții verzi și orașele istorice perfecte pentru cărți poștale atrag un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an.

Oportunitatea de a te bucura de tot ceea ce oferă Muntenegru într-o țară atat de mica face o vacanță aici și mai atractivă. Ce sa vizitezi in Muntenegru in 2024? In continuarea articolului gasesti sugestiile noastre.

Ulcinj

Situat în extremitatea sudică a Muntenegrului, aproape de granița cu Albania, Ulcinj este un vechi port maritim cunoscut cândva ca capitala piraților din Marea Adriatică. Astăzi, orașul este cel mai cunoscut pentru numeroasele sale plaje frumoase, dintre care zona nisipoasă Plazhe e Mahed, sau Long Beach, este una dintre cele mai populare. Insula offshore Ad Bojana are și ea mai multe plaje pitorești. Minaretele care se înalță din moschei în acest oraș în mare parte musulman adaugă un farmec unic, iar o plimbare pe promenada de-a lungul malului pentru a savura un kebab delicios sau o ceașcă bogată de cafea este doar una dintre experiențele care fac vizita la Ulcinj atât de memorabilă.

Parcul Național Biogradska Gora

Încălcat între râurile Tara și Lim în centrul Muntenegrului, Parcul Național Biogradska Gora oferă lacuri strălucitoare, râuri repezi, pajiști verzi luxuriante și una dintre puținele păduri primordiale rămase în Europa. Cu toate că este unul dintre cele mai mici parcuri naționale ale Muntenegrului, Biogradska Gora oferă cea mai mare diversitate în ceea ce privește flora și fauna, inclusiv arbori de 500 de ani. Cei mai mulți vizitatori se îndreaptă spre Lacul Biograd, un lac glaciar mare situat în inima parcului. Dezvoltarea recentă a orașului apropiat Kolašin îl face o bază populară pentru excursii în parc.

Sveti Stefan

Incredibil de pitoresc, Sveti Stefan este un loc unic de-a lungul Coastei Budva. Se află pe o insulă stâncoasă plină de case cu acoperișuri din teracotă. Un istm îngust îl leagă de continent. Din secolul al XV-lea, Sveti Stefan a fost o simplă comunitate de pescari. În anii 1950, cineva a avut ideea să naționalizeze micul sat. Locuitorii au fost evacuați, iar Sveti Stefan a fost transformat într-un oraș-hotel de lux. Printre oaspeții săi s-au numărat Marilyn Monroe, Sophia Loren și Kirk Douglas. A intrat în declin în timpul destrămării fostei federații iugoslave. În 2010, Hotelul Sveti Stefan și-a redeschis ușile ca membru al Aman Resorts. Deși Sveti Stefan este frumos și unic, există un mare dezavantaj: nu poți intra în sat dacă nu stai acolo ca oaspete al hotelului. Din fericire, vizitatorii și oaspeții pot savura cele două plaje cu pietriș de fiecare parte a istmului.

Planuiesti sa vizitezi Muntenegru?

Descopera cele mai bune tururi si activitati in Muntenegru cu GetYourGuide

Muntele Lovcen

Unul dintre cele mai remarcabile caracteristici naturale din Muntenegru, Muntele Lovcen, înălțându-se, are două vârfuri masive de granit. Parte a Parcului Național Muntele Lovcen, muntele a inspirat numele Muntenegrului și este un simbol al mândriei naționale. Ascensiunile pe vârful Muntelui Lovcen oferă vederi panoramice asupra orașului fortificat Kotor, dealurilor din jur și a Golfului Kotor. Cu platforma sa circulară de observare, Mausoleul Njegoš din apropiere este o destinație pentru turiști și pentru cei care doresc să aducă omagii poetului și filosofului înmormântat acolo. Petar II Petrović-Njegoš este iubit pentru că a scris „Ghirlanda de munte”, poemul epic național al Muntenegrului.

Cetinje

Fondat în secolul al XV-lea, Cetinje este cunoscut pentru numeroasele ambasade europene construite când orașul a servit ca capitală a Muntenegrului. În ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, locația în valea interioară a orașului la marginea Imperiului Otoman l-a făcut un loc strategic pentru diplomație. Astăzi, casele elegante construite în stil arhitectural continental au fost transformate în muzee, academii și clădiri administrative. Alte obiective interesante includ Biserica Vlah din secolul al XV-lea cu gardul său făcut din puști otomane și Mănăstirea Cetinje cu colecția sa de relicve din Epoca Creștinismului Timpuriu.

Mănăstirea Ostrog

Așezată înalt în stânca mare a Ostroșka Greda, Mănăstirea Ostrog este cea mai neobișnuită atracție arhitectonică a țării și o destinație majoră de pelerinaj creștin. Întreaga mănăstire a fost săpată într-o peșteră într-un perete muntos aproape vertical, cu doar fațada albă vizibilă. Construită în secolul al XVII-lea ca refugiu împotriva Imperiului Otoman, găzduiește rămășițele fondatorului său, Sveti Vasilje, care a fost sfințit după moartea sa în 1671. Mănăstirea include două biserici interioare săpate în peșteră, ornamentate cu fresce, unele dintre ele pictate direct pe pereții de stâncă.

Perast

Situat la nord-vest de Kotor și împărtășind aceeași golf minunată precum un fiord, pitorescul Perast este un oraș mic remarcabil pentru vilele sale din piatră și bisericile istorice. Două dintre capelele pitorești ale orașului sunt situate pe insule mici, Our Lady of the Rocks și St. George. Înapoi pe uscat, Biserica St. Nikola merită o vizită pentru priveliștile plăcute pe care le oferă o cățărare până la clopotniță asupra orașului și golfului. Deși nu există plajă în acest oraș de pe malul golfului, digurile de piatră de-a lungul falezei sunt locuri populare pentru plajă și relaxare.

Parcul Național Durmitor

Centrat în jurul satului montan Žabljak, Parcul Național Durmitor, în pădurea densă, este un paradis pentru iubitorii naturii și entuziaștii activităților în aer liber. Situat în Alpii Dinarici, parcul include vârfurile înalte ale Masivului Durmitor, 18 lacuri glaciare și Râul Tara, gazda celui de-al doilea defileu cel mai adânc din lume. Schiul și snowboarding-ul sunt principalele activități în sezonul de iarnă, în timp ce raftingul pe ape repezi, campingul și drumețiile atrag vizitatorii în sezonul cald. Fauna parcului include 163 de specii de păsări, mamifere de la mistreți la urși brunși și cele mai multe varietăți de fluturi găsite oriunde în Europa.

Budva

Situat în punctul central al litoralului Muntenegrului, Budva se laudă cu un Oraș Vechi pitoresc, o mulțime de plaje și mai multe instituții culturale importante, inclusiv casa copilăriei scriitorului și politicianului sârb Stefan Mitrov Ljubiša. Cu toate acestea, viața de noapte vibrantă a orașului face din Budva cea mai populară destinație de vizitat în Muntenegru. Seara, petrecăreții umplu multele baruri, cluburi și restaurante ale orașului, iar apoi petrec ziua relaxându-se pe una dintre cele 35 de plaje ale regiunii. Cei care caută un loc mai relaxat pe Riviera Budva se îndreaptă spre Bečići, care oferă o locație relaxată și o frumoasă plajă cu nisip.

Kotor

Considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale de pe coasta Adriatică, orașul fortificat Kotor este adăpostit între munții înclinați în jurul canalelor adânci ale Golfului Kotor. În timp ce arhitectura Kotorului reflectă diversele imperii care au domnit asupra regiunii, este cel mai bine cunoscut pentru Orașul Vechi de inspirație venețiană, dominat de Catedrala Sfântului Triphon din secolul al XII-lea. Altarul sculptat în piatră al catedralei este un exemplu excepțional al abilităților de pietrărie pentru care Kotorul era cunoscut în Evul Mediu. Drumețiile pe zidurile superioare ale orașului până la fortăreața de pe deal a Kotorului răsplătesc drumeții pricepuți cu vederi uluitoare ale orașului și a golfului adânc.