zadar

Zadar, Dalmatia de Nord

Centrul istoric al orașului Zadar este înghesuit într-o peninsulă îngustă. Este fascinant de explorat. Rătăcirea pe stradă este ca și cum ai dezlipi straturile de timp până când vei ajunge în secolul 9 î.Hr. în Iliria antică, de unde a început povestea orasului Zadar.

Orașul vechi este pavat cu piatră albă strălucitoare, iar străzile drepte au fost așezate pentru prima dată de către imperiul roman.

Orasul Zadar a fost pentru o lunga perioada de timp posesiuea a Republicii Venetiene, astfel ca vom gasi la tot pasul urme ale dominatiei Venetiene.

Zidurile de aparare ale orasului cinstruite de Republica Venetiana sunt parte a patrimoniului Unesco si un simbol al orasului.

Zadar este un oraș al palatelor. Trecutul vechi de trei mii de ani al orașului este împletit în identitatea sa urbană mediteraneană și europeană. Chipul Zadar este reprezentat de piețe mici și mai mari, străzi înguste, biserici antice și amintiri monumentale din trecut, precum și palate luxoase din Evul Mediu și perioadele ulterioare, care se sprijină în liniște pe rămășițele romane și antice târzii clădiri.

Locuri de vizitat in orasul Zadar, Dalmatia de Nord, Croatia

Zidurile orasului Zadar – Patrimoniu UNESCO

Din 2017, prin decizia Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, faimoasele ziduri ale orașului Zadar pe care oamenii din Zadar le numesc Muraj, au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial. Zidurile au fost renovate și revitalizate în 2020 cu sprijinul fondurilor UE.

Zidurile au fost construite în secolele XII și XIII și întărite în secolul al XVI-lea în scopul apărării venețiene împotriva cuceritorilor turci. Zidurile orașului au primit numele oficial „Zidurile Revoltelor Zadar” după cele unsprezece răscoale ale cetățenilor din Zadar împotriva autorităților Republicii Venețiene.

Fosa- portul turistic al orasului Zadar

Foša este un mic port municipal din Zadar și unul dintre simbolurile orașului.

Datorită atmosferei sale vechi de secole și a poziției sale lângă metereze renascentiste, este unul dintre locurile preferate pentru a merge la plimbare, pentru a face fotografii și pentru a vă bucura de colorarea fastuoasă a portului.

Forumul Roman din Zadar

Forumul din Zadar a fost construit de primul împărat roman Gaius Julius Caesar Octavian, după cum o mărturisesc inscripțiile din piatră datând din secolul al III-lea, când s-a terminat construcția. La un moment dat a fost închis de un portic cu galerii la primul etaj, iar sub portic existau magazine și tarabe.

Începând cu primul secol î.Hr., Forumul a fost principalul loc de adunare pentru soldații romani, oameni religioși, administratorii Republicii și mai târziu ai Imperiului, precum și pentru comercianți și toți cetățenii Zadarului din Antichitate. In perioada sa de glorie, Forumul era înconjurat pe trei laturi de un portic magnific. Astăzi, este o piață pentru ppromenada și unul dintre simbolurile orașului.

Pentru o experienta de neuitat in Zadar si pentru a rezerva tururi, vizite, croaziere in Zadar si in zona Dalmatia, recomandam operatorul German GetYourGuide.

GetYourGuide ofera un motor de cautare user-friendly, anulare gratuita cu pana la 24 ore inainte de inceperea activitatii, rapiditate, suport 24/7.

Descopera activitati in Zadar, Croatia accesand linkul de mai jos.